عبدالرحیم سعیدی راد شاعر و نویسنده در نشست کارشناسی و تخصصی کتاب در در تعریف و مشخصه شعرهای آیینی با بیان اینکه شعرهای مذهبی، شعر هیات، شعر توحیدی، شعر فاطمی، شعر علوی و شعرهای دینی از اشعار آیینی است افزود: موضوع برخی اشعار ممکن است راجع به خداوند و یا ائمه اطهار نباشد، اما ارزشها را بیان کندو ضد ارزش در آن نباشد، این شعرها در دسته بندی اشعار آیینی قرار دارد.
وی درباره رشد و کیفیت شعر آیینی در سالهای اخیر افزود: در ۵ سال اخیر انجمن شعر در برخی از استانها مثل قم -مشهد - تهران دایر شده و در این انجمنهای تخصصی هم روایتهای خوب مطرح میشود و هم شعرهای آیینی را خوب چکش کاری و نکات ریزش را مطرح میکنند.
سعیدی راد تصریح کرد:دبیرخانه شعر آیینی به تازگی با مدیریت استاد مجاهدی از شاعران مطرح کشورمان در قم راه اندازی شده است که این موجب رشد و شکوفایی اشعار آیینی در کشور میشود.
وی با بیان اینکه انجمن شعر آیینی در بعضی از شهرها و استانها جا نیفتاده و در سطح پایین است گفت:در حالی که اگر این انجمنهای شعری راه اندازی شود، شعرا میتوانند در آنجا جمع شوند و با خواندن روایت و شعرهای کهن و بیان تجربههای خود موجب رشد و تعالی و شکوفایی شعر آیینی و شاعران آن شهر و یا استان شود.
وی افزود:در سالهای بعد از انقلاب شعرهای آیینی و مذهبی و عاشورایی در استان فارس به علت وجود انجمن شعری و شاعران خیلی خوب از جمله آقای ده بزرگی که از مسئولان این انجمن است؛ خیلی خوب رشد کرد و شب شعر عاشورایی هم هر سال در شیراز برگزار میشود.
عبدالرحیم سعیدی راد مهمترین چالشهای شعر آیینی را استفاده از برخی روایتهایی نادرست و اغراق آمیز بیان کرد و گفت: این روایتهای نادرست و اغراق آمیز به شعرهای آیینی ضربه میزند مثلا یک نفر شاعر خیلی خوبی است و، ولی در اشعارش از یک روایت اشتباه و نامعتبر استفاده میکند همین در ذهن مخاطب قرار میگیرد و پاک کردنش از ذهن مخاطب کار را مشکل میکند.
وی افزود: در شعر آیینی آن چیزی که اهمیت زیاد دارد این است که کسانی که شعر آیینی میخوانند و اصل ماجرا را نقل میکنند بایستی نسبت به آن وفا دار باشند.
سعیدی راد گفت:حادثه کربلا یک حادثه عظیمی است که قریب به هزار سال است که شاعران درباره آن شعر میگویند و اگر وفا دار نباشند و یا اینکه سعی کنند از خودشان و از زبان حال خودشان طرح کنند باعث میشود که از اصل موضوع دور شوند و یا چیزی به موضوع اضافه کنند که درست نباشد به همین دلیل بایستی از روایتهای معتبر استفاده شود.
وی افزود: ما معمولا به شاعران جوان سفارش میکنیم اینکه به چیزی که میگویند اعتقاد و باور داشته باشند و وقتی آدم به یک چیزی اعتقادو باور داشته باشد و شعری که میسراید به دلها بیشتر مینشیند ما در سالهایی اخیر جوانهایی را داشتیم که کارهای ارزشی خوبی را ارائه کردند و خیلی خوب در این زمینه مطرح شدند.
سعیدی راد با بیان اینکه شعرهایی که مداحان میخوانند باید در شان ائمه باشد گفت: گاها میبینیم در بعضی از مجالس شعرهایی خوانده میشود که در شان اهل بیت ما نیستند و برخی مداحان بر اساس یک موضوعی یک ملودی درست میکنند و روی ملودی دنبال شعر میگردند و این باعث میشود محتوایی که استفاده میکنند آنها را از مسیر اصلی خودشان خارج کند.
عبدالرحیم سعیدی راد تاکنون چهل کتاب در زمینه شعر، نثر ادبی و خاطرات دفاع مقدس در کارنامه خود دارد که بیشترین در حوزه شعر است. اولین مجموعه شعری او " زندگی در ناگهان " است.
پرش به محتوا
مطلب بعدی